Goed uit elkaar!

Hulp bij scheiden, met oog voor de kinderen

Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie kinderen? Of je nu wilt of niet: je toekomstige ex en jij blijven altijd met elkaar verbonden. Nu en in de toekomst. Jaarlijks moeten zo’n 70.000 kinderen in Nederland leren omgaan met het feit dat hun ouders uit elkaar gaan. 1 op de 5 scheidingen verloopt moeizaam, met nare of soms zelfs ernstige gevolgen voor de kinderen. Bij Goed uit elkaar! denkt een team van professionals met jullie mee over hoe je de scheiding kunt aanpakken en wat er geregeld moet worden voor jullie en voor de kinderen.

Bij Goed uit elkaar! werken advocaten, mediators, kindercoaches, sociaal werkers van Wijkracht en andere hulpverleners samen. Samen bieden ze de begeleiding die bij jullie past. En ze helpen bij het vastleggen van praktische afspraken en het opstellen van een kindgericht ouderschapsplan. Uniek daarbij is de combinatie van gesprekken met jullie en de kinderen.  Advocaat Theo Zwiers: ‘Bij een scheiding moeten veel praktische zaken geregeld worden. Bij Goed uit elkaar! ondersteunen we daarbij, met oog voor de kinderen. “Gun de kinderen een goede band met beide ouders en gun elkaar de kinderen”, probeer ik de ouders voor te houden.’
Professionele begeleiding
Uit onderzoek blijkt dat een deel van de scheidingen uitloopt op strijd. Dat maakt het voor kinderen extra naar. Bij ‘Goed uit elkaar!’ begeleiden professionals ouders die gaan scheiden en die moeizaam tot afspraken komen of waar emoties oplopen. Ook gaan professionals met kinderen in gesprek. Doel is een scheiding in goed overleg te laten verlopen, zodat de kinderen hier zo min mogelijk last van ondervinden. Professionals die de ouders en kinderen bijstaan zijn bijvoorbeeld advocaten, mediators, kindbegeleiders, maatschappelijk werkers en jeugdregisseurs van de Noaberpoort.

Hulp op maat
Bij een scheiding moeten veel praktische zaken geregeld worden, maar begrijpelijke emoties kunnen de afhandeling bemoeilijken. De hulp van de professionals is altijd op maat. Afhankelijk van de behoefte van het gezin. Een familierecht-advocaat of mediator kan bijvoorbeeld meedenken met praktische afspraken en het opstellen van een ouderschapsplan. Een kindbegeleider gaat in gesprek met de kinderen. Onderwerpen kunnen zijn loyaliteit, schuld of de gevolgen voor het dagelijkse leven. Ook wordt kinderen mogelijkheden aangeboden om hulp en ondersteuning te vinden als zij dat nodig hebben.

Wat zijn de kosten?
Er zijn voor het gezin geen kosten verbonden aan het eerste gesprek, de kindergesprekken en het gezinsgesprek. De ouders hebben samen drie tot zes gesprekken. Daarnaast zijn er twee korte gesprekken met de kinderen van het gezin. Voor het mediationtraject geldt wel een eigen bijdrage. Er is een tegemoetkoming in de kosten mogelijk. Neem voor meer informatie over de kosten contact op met Goed uit elkaar!

Aanmelden
Er is plek voor 15 Haaksbergse gezinnen die uit elkaar gaan en die moeite hebben om onderling tot goede afspraken te komen. Neem voor meer informatie of aanmelden contact op met Jeugdregisseur Han ten Hove van de Noaberpoort via goeduitelkaar@noaberpoort.nl of telefoonnummer 06 – 39 38 04 35. Langskomen bij de Noaberpoort kan ook. De Noaberpoort is open van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur