Trainingen en workshops voor hulpverleners

Voor collega professionals biedt de praktijk zowel trainingen als ééndaagse workshops. Met je eigen team leer je hoe intervisie training je kan ondersteunen bij je werkzaamheden. Of hoe je met duplomateriaal snel inzicht krijgt in de problematiek van je cliënten. 

Intervisietraining voor teams

Met behulp van intervisietraining ondersteun ik zorgprofessionals zich bewust te worden van hun eigen handelen. Als leerkracht bijvoorbeeld wordt er van je verwacht dat je handelt in het belang van je cliënt én de organisatie. Maar daarbij heb je natuurlijk ook je eigen visie op je werk. Met intervisietraining leer je hoe je die drie in evenwicht houdt. Door bewust en met een frisse blik te kijken naar je eigen handelen. Samen met je team leer je hoe je als team met elkaar intervisie kunt toepassen om op een 'gezonde manier' je werk te blijven doen. Het resultaat? Je bent je beter bewust van je eigen competenties en functioneren. Daarnaast zorgt intervisie voor kwaliteitsverhoging van je dienstverlening en voor minder ziekteverzuim!

Het traject

Omdat elke organisatie weer anders is, zijn de meeste intervisietrajecten dan ook op maat gemaakt. Over het algemeen bestaat een traject uit minimaal zes en maximaal 8 bijeenkomsten verdeelt over een heel jaar. Elke bijeenkomst duurt 90 minuten met maximaal 10 deelnemers. Tijdens elke bijeenkomst brengt iemand uit je team een casus of situatie in waarmee we gaan werken. Bij elke bijeenkomst kijken we terug naar de inbreng, wat je er mee gedaan hebt en wat het heeft opgeleverd. Aan het eind van de training houd ik contact met de groep voor back-up en borging. Voor deze training zijn door de SKJ 6 punten toegekend in opleidingsdeel. ( SKJ 200610 )

1 daagse training "opstellen en contextueel werken met duplo-materiaal."

Voor hulpverleners die graag de ‘Taal Erbij’ inzetten bij hun eigen werk, organiseert de praktijk een ééndaagse zorgtraining. Je leert situatieopstellingen maken om de hulpvraag van de cliënt in één opslag helder te krijgen. De Taal Erbij, ook wel de Marleen Diekmann-methode genoemd, is een methode waarbij duplo gebruikt wordt om een tafelopstelling te maken. De methode en hoe je die kunt inzetten in je werk, staat centraal tijdens de training.

De training

De training bestaat uit twee dagdelen, maar ook hierbij biedt de praktijk alle ruimte voor maatwerk. Na de training kun je zelfstandig een opstelling maken in gesprekken met je cliënten. Hierdoor krijg je meer inzicht in de situatie van je cliënt en diens innerlijke dialoog. Er wordt uitleg gegeven over het systematisch werken en denken, en over de verschillende symbolen en het gebruik en betekenis daarvan (wat betekent dit poppetje en wanneer gebruik je die). Groepsgrootte is minimaal vier en maximaal 10 personen. Voor deze training zijn 3,5 punten toegekend bij de SKJ in de vrije ruimte. ( SKJ 200559 )

Vergoeding

Veel organisaties hebben een budget voor scholing en deskundigheidsbevordering, daar kan zowel de intervisietraining als de 1 daagse training onder vallen. De SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd) heeft beide trainingen geaccrediteerd.  Vraag dus goed na bij bijvoorbeeld de H&R afdeling wat de mogelijkheden zijn.

Kosten intervisietraining

De kosten voor de training zijn niet per persoon, maar per team, ongeacht het aantal personen (max 10.). Na de training kun je met je team zelf de intervisie voortzetten.